Kreuzberg er, uden sammenligning, den “cooleste” bydel i det centrale Berlin. Her finder du hippe spisesteder, alternativ shopping, et sprudlende natteliv og et væld af forskellige looks.

Men Kreuzberg er også meget andet end lækker mad, fest og farver. Her finder du bl.a. Det Jødiske Museum, Det Tyske Teknikmuseum…

Indhold i denne artikel:

Den gamle “besætterbydel”

Tilbage i 1970’erne var Kreuzberg stedet, hvor mange berlinske husbesættere slog sig ned. Efter anden verdenskrig indførte man huslejereguleringer i dele af Vestberlin, hvilket tiltrak ressourcesvage berlinere og tilflyttere.

Kreuzberg blev i efterkrigstiden Berlins højborg for immigranter, studerende og kunstnere: grupper, som fortsat repræsenterer størstedelen af indbyggerne i Kreuzberg, og som er med til at gøre Kreuzberg til et helt særligt sted.

kreuzberg guide

Hvor skal man bo?

Hvor, du skal bo i Kreuzberg, afhænger i høj grad af målet med dit ophold. Er du til fest og farver, er området omkring Kottbusser Tor lige sagen, er du til kultur, hygge og shopping, bør du søge hotel eller lejligheder i området omkring Bergmannstrasse og Chamisso-platz.

Det er oftest unge rejsende, som vælger at slå sig ned i Kreuzberg, når de besøger Berlin. Den til tider anarkistiske stemning (især 1. maj) kombineret med den store koncentration af unge tyskere og tilflyttere gør området til et ideelt udgangspunkt for festglade danskere, som vil have een på opleveren i de sene aftentimer.

Er du 30+ og/eller har du familien med på rejsen, er Prenzlauer Berg, Charlottenburg eller Mitte måske hellere sagen. Finder du et supergodt tilbud på et godt hotel i Kreuzberg, er det dog bare om at slå til. Bydelen har masser at byde på – og trods sit kedelige ry, er der ingen grund til utryghed, når man bevæger sig rundt i Kreuzberg.

Hvad skal man se og opleve?

Kreuzberg huser mange monumenter og attraktioner. Men det mest se- og oplevelsesværdige, mener jeg, er dagligdagen, som udspiller sig overalt i bydelen. Herunder har jeg dog samlet et par af de seværdigheder, du bør se, når du første gang besøger Kreuzberg.

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie er på alverdens guidebøgers lister over steder, du SKAL se og opleve under dit første besøg i Berlin. Checkpoint Charlie er een af de mest kendte grænseovergange mellem Øst- og Vestberlin. Selvom kontrolpunktet officielt blev nedlagt i 1990 i forbindelse med Berlins genforening, står dele af grænseovergangen stadig som turistattraktion. Nær overgangsstedet ligger desuden Checkpoint Charlie Museum.

Det Jødiske Museum

Det Jødiske Museum (Jüdisches Museum Berlin) er kendt over store dele af verden for sin dybdegående dokumentation af mere end 2.000 års jødisk historie i Tyskland. Jødisk historie i Tyskland er mere end hvad de fleste kender til fra historiebøgerne i folkeskolen. Krigstiden og holocaust er kun en lille del af den spændende historie – og tager du dig tiden til det, vil du helt sikkert lære noget nyt.

Kottbusser Tor (området omkring)

Bliver museumsbesøg og krigshistorie for meget, er der masser af andet at tage sig til i Kreuzberg. Selvom området omkring Kottbusser Tor har et kedeligt ry for at være tilholdssted for junkier og alkoholikere, findes der også et eksotisk forretningsliv uden lige. Her er grønthandlere, kebabmænd og dingenotsælgere overalt – og trænger du til en øl eller vand, ligger beværtningerne side om side.

Hvor skal man spise i Kreuzberg?

Kreuzberg er notorisk kendt for sine mange durum-, kebab- og burgersteder – og selvom du er til dyre bøffer og rødvine, bør du, som minimum, give en durum döner med Fritz-Kola chancen under dit ophold i Kreuzberg.

Mustafas Gemüsekebap

Nattelivet i Kreuzberg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*
*