Berlin er den perfekte by at tilbringe en spontan, forlænget weekend. Kører man fra Danmark torsdag aften eller tidligt fredag morgen, har man masser af tid til shopping og hygge i den tyske hovedstad. Det skulle man ihvertfald tro…

Åbningstider

Berlin ER nemlig en rigtig shoppeby, og mandag til lørdag er åbningstiderne da også helt normale. Mandag til fredag har de fleste butikker åbent 9-20, imens shoppingcentre som Alexa, KaDeWe og Mall of Berlin åbner klokken og 10 og gerne lukker mellem 20 og 21. Supermarkeder har typisk åbent 7-22. Lørdag åbner butikkerne typisk først ved 10-tiden og lukker mellem 20 og 21.

Søndag, derimod, er et kapitel for sig. Ser man bort fra markeder og diverse events rundt om i byen, er Berlin nemlig stendød om søndagen. Ikke en gang de best gængse supermarkeder holder åben – noget, vi ofte brugte som en undskyldning for at spise ude, da vi boede i Berlin 🙂

Søndagsshopping i Berlin

Skal du shoppe i Berlin, er det en god ide lige at tjekke åbningstiderne, inden du planlægger dagene dernede. I Berlin eksisterer lukkeloven nemlig stadig – og faktisk er der i skrivende stund kun 8 søndage om året, hvor butikkerne må holde søndagsåbent:

Søndage, butikkerne i Berlin må holde åben (2018)

 • 28. januar
 • 18. februar
 • 11. marts

Men bare fordi man MÅ holde åben, er der ingen garanti for, at alle butikkerne rent faktisk gør det. Mange tyskere holder nemlig på, at man holder fri om søndagen, og derfor vil du opleve, at mindre specialbutikker gerne holder lukket hver søndag, året rundt.

Helligdage i Berlin

Foruden søndage, er der også en række helligdage, hvor butikkerne lukker ned.

 • 01.01.2018, Nytårsdag
 • 30.03.2018, Langfredag
 • 02.04.2018, 2. påskedag
 • 01.05.2018, Arbejdernes kampdag
 • 10.05.2018, Krisi Himmelfartsdag
 • 21.05.2018, Pinsedag
 • 03.10.2018, Den Tyske Nationaldag
 • 25.12.2018, 1. juledag
 • 26.12.2018, 2. juledag

28 comments

  1. Hej Charlotte,

   Hvor er det godt, du spørger. Åbningstiderne for 2018 har ladet vente på sig – og faktisk har man foreløbigt kun meldt dagene for 1. kvartal ud:

   28. januar
   18. februar
   11. marts

   De resterende datoer lægger jeg selvfølgelig op, snart jeg har dem 🙂

   Dbh

   Peter

  1. Hej Niels,

   Mange tak fordi du læser med. I Berlin er Kristi Himmelfartsdag også en helligdag. Det betyder, at langt størstedelen af byens butikker har lukket. Ankommer I til Berlin om torsdagen, er det derfor fint at have lidt proviant med selv (hvis I skal bo i lejlighed). Restauranter, Spätis o.lign. har åben – så der er ingen, som går sultne i seng, selvom I skulle have glemt provianten. Shopping, må I dog vente til fredag-lørdag med.

   God tur,

   Peter

  1. Hej John,

   Mange tak fordi du læser med – og tak for dit spørgsmål, som jo i høj grad er aktuelt for mange af læserne herinde.

   Som jeg lige husker det, har butikkerne lukket langfredag, 1. påskedag og 2. påskedag: Så er I på forlænget weekend, er det om lørdagen, at shoppetrangen skal stilles 🙂 Museerne er åbne hele påsken – og det samme er de mange påskemarkeder, som sættes op over påsken (mere info her http://ostern.tagesspiegel.de/ostermarkt-in-berlin/).

   Jeg håber, at det var svar på dit spørgsmål, og at de begrænsede åbningstider ikke holder jer fra at besøge Berlin, som jo altså også er skøn at besøge, selvom butikkerne er lukket.

   Dbh
   Peter

  1. Tak for dit spørgsmål, Carsten. Som det ser ud lige nu, er åbningstiderne på pinsedag, søndag den 20. maj, som på enhver anden søndag – og du skal derfor regne med, at butikker m.m. holder lukket.

   Vi er mange, som håber på en liberalisering af åbningstiderne i Berlin – men foreløbigt er der altså kun meldt tre søndage ud, hvor butikker i Berlin kan holde åbent i 2018.

   Jeg opdaterer naturligvis siden, så snart jeg hører andet…

 1. Jeg skal til BERLIN fra sidst i april til ind i maj. Jeg er klar over at butikkerne har lukket d 1. Maj, men er så blevet lidt i tvivl om museerne og fx Zoo også skulle have lukket den dag. Vi havde tænkt os at bruge dagen på et besøg i zoo og evt et museum bagefter hvis der er mere tid. Det ville jo være rart at vide inden vi tar afsted så man lettere kan planlægge dagene.
  Mvh Dorte Marie

  1. Hej Dorte Marie,

   Mange tak fordi du læser med herinde. Zoo i Berlin har åben 365 dage om året. De berlinske museer holder åbent som på en søndag – og det betyder for de fleste, at de har åbent. Se evt. deres søndagsåbningstider på hver deres hjemmeside.

   Jeg håber, at det var svar på dine spørgsmål.

   Rigtig god tur 🙂

   1. Tusinde tak for dit svar. Og det er bare super. Så kan vi komme videre med planlægningen ?
    Mvh
    Dorte Marie ?

 2. Hej
  Har du forslag til hyggelige små pladser, hvor man kan sidde og se på mennesker – og eventuelt gårdhaver.
  På forhånd tak.
  Mvh Kirsten

 3. Hej, vi skal en tur til Berlin – lander Kr. Himmelfartsdag. Nogen steder man kan handle lidt ind??

  1. Hej Janne, Tak fordi du læser med! Alt efter hvor I lander – og hvor i byen, I skal bo, er der lidt muligheder rundt om i byen: Edeka på Bahnhof Friedrichstraße, Penny på Ostbahnhof, Rewe på Hauptbahnhof og Edeka på Bahnhof Südkreuz. Disse er nemme at komme til med off. transport og har det mest fornødne (frugt/grønt, pålæg, brød, bleer m.m.). Rigtig god tur 🙂

 4. Mange tak for nyttigt svar – dejligt med én der kender til hver en lille (men vigtig) detalje 🙂
  Vi skal bo på Neue Grünstraße – måske du kam anbefale nogle gode spisesteder?

 5. Hej. Er det korrekt det jeg læser er at butikkerne er lukkede i pinsen (søndag og mandag)?

  Mvh Heidi

 6. Hej,

  Fantastisk side, tak for den.
  Jeg har prøvet at lede efter åbningstider Julen 18. Jeg er lidt i god tid, men skal lige have planlagt hvilke dage vi skal være der 🙂

 7. Vi overvejer at tilbringe julen 2018 i Berlin.
  Er det korrekt forstået, at vi vil kunne handle i supermarkeder (til julemiddag) den 24/12-18? Hvis vi vælger at tage bilen med, kan vi selvfølgelig medbringe proviant.
  Men butikkerne og seværdigheder er lukket 25-26 december. Er byen “død” disse dage, så der ikke er meget af opleve?

 8. Hej!
  Vi er to veninder som skal til Berlin her fra den 28 dec til den 02 jan, ved du om butikkerne har åben udover den 29 dec? Da vi også gerne vil se i butikker alle de andre dage men er usikre om de er åbne? :://

 9. Hei. Vet du om restauranter og attraksjoner (som guidet tur til konsentrasjonsleir++) er åpent 1. og 2. pinsedag? Eller har ALT stengt?

 10. Hej,
  Er der overhovedet noget der har åbent i Berlin i morgen pga 1 maj? Supermarked, restauranter etc.
  Tak for hjælpen.
  Dbh. Henriette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*
*