Berlin miljømærke
Berlin har, sammen med en række andre byer i Tyskland, indført miljøzoner for at begrænse udledningen af partikler i centrum af byerne.

Ankommer du til Berlin i egen bil, er der ingen vej uden om et miljømærke. Berlin har, sammen med en række andre byer i Tyskland, indført miljøzoner for at begrænse udledningen af partikler i centrum af byerne.

Helt konkret, betyder dette, at du skal have et klistermærke til bilens forrude, hvis du ønsker at køre inden for Berlins miljøzone, som dels er markeret med store skilte med påskriften “Umweltzone”, dels afgrænses af ringbanen (S-Bahn).

Miljømærke til bilen

Miljømærket er lig den østrigske vignette, du måske kender fra campingferien sydpå. Det måler cirka 5×5 cm, og er let at sætte fast i forruden. Derimod, kan det være svært at få af igen, uden at skulle skrabe lidt klistermærkerester af med en negl el.lign. Mærket er nemlig lavet, så det går i stykker, når det fjernes fra ruden – så man ikke kan flytte det fra bil til bil.

Stort set alle, som har en ny(ere) bil, kan få det grønne klistermærke, som giver dig adgang til de berlinske gader og stræder. Har du  en gammel dieselbil (årgang 2001 til 2005), kan det dog ske, at du “kun” kan få et gult klistermærke. Dieselbiler ældre end 2001 vil få et rødt eller slet intet klistemærke, hvilket betyder, at du risikerer at måtte parkere uden for Berlins Umweltzone.

Hvor køber man miljømærket?

Herhjemme, kan du blandt andet købe miljømærket hos FDM og Applus Bilsyn – på deres hjemmesider eller rundt om i servicecentrene. Miljømærket fås dog også mange steder rundt om i Tyskland, så du behøver ikke gå i panik, hvis du kort før rejsen endnu ikke har fået fat i et klistermærke.

Venter du med at købe miljømærket til du er i Tyskland, er der endda penge at spare. Her skal du lede efter værksteder, tankstationer eller bilforhandlere, som skilter med at sælge den såkaldte “Umweltsplakatte”, som klistermærket kaldes i Tyskland. Her koster det ca. 8-12 euro – I Danmark skal du regne med 150-200 kr.

Miljømærke Berlin
Kig efter grønne skilte som på billedet herover, når du ankommer på Berlin. Både værksteder og tankstationer sælger miljømærket.

Miljømærke i Tyskland

Mange tyske byer har efterhånden indført miljøzoner, som kræver klistermærke i forruden. De fleste byer; herunder, Hannover, Köln, Leipzig og Stuttgard, har vedtaget at benytte samme grønne mærke som i Berlin, hvilket betyder, at du kan medbringe dit miljømærke fra Berlin, hvis du f.eks. vil en smuttur til Leipzig.

Du kan læse mere om Berlins Umweltzone her (tysk) og her (engelsk).

1 comment

  1. Liiige et bette spørgsmål. Er den gældende et antal dage som vignetten eller er et for et år ad gangen?
    Undskyld på forhånd hvis svaret allerede er at finde på siden.
    Mvh Bettina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*
*