Berlin er meget lig Amsterdam og København, hvad angår cykling i byen. Bilisterne er vant til mange cyklister, og byen er indrettet derefter. I Berlin har du tilmed de meget brede fortove, som, hvis trafikken er for tæt, kan tages i brug…

Indhold i denne artikel:

HalloBerlin på cykel i Berlin
Mandag morgen på Prenzlauer Allé

Leje af cykel i Berlin

At leje en cykel i Berlin er intet problem uanset hvor i byen, du bor. Mange hoteller og cykelforhandlere tilbyder udlejning af cykler – også selvom de ikke skilter med det. Og bor du hos en privat udlejer, har han eller hun helt sikkert et par gamle havelåget stående i kælderen, som du kan låne eller leje for rimelige penge.

Priserne for leje af cykel i Berlin varierer naturligvis efter cyklens stand og type – men sætter du ca. 100 kroner per cykel/dag af i budgettet, går du nok ikke helt galt i byen. Jeg har flere gange været heldig at kunne låne gratis cykler af Airbnb-udlejere – så husk altid at spørg, når du lejer lejlighed eller værelse derigennem.

Køb af cykel i Berlin

Skal du kun være i Berlin i et par dage, er dette afsnit måske ikke ret relevant – men opholder du dig i byen i et nogle uger eller mere, kan der være gode penge at spare ved at købe en brugt cykel på et af de lokale markeder eller via Facebook.

Gamle “havelåger” er populære i Berlin, og køber du een på et marked eller via sider som “Danskere i Berlin” på Facebook, kan du næsten med garanti få samme pris for den, hvis du sælger den igen inden for et par uger eller måneder. Med mindre du ødelægger den, kan du altså have cykel ganske gratis.

Brugt cykel Berlin
Min gamle havelåge, Købt på loppemarked i Mauerpark

Også nye cykler kan fås for billige penge i Berlin. Er du f.eks. på udkig efter en racer eller en MTB, kan det i 9 ud af 10 tilfælde betale sig at medbringe cykelholderen til bilen, da nye cykler, som så meget andet, er billigere i Tyskland end i Danmark. Dels, pga. momsforskellen (19% i Tyskland, 25% i Danmark), dels pga. konkurrencen, som for forhandlerne er noget hårdere i Tyskland.

I Berlin findes der cykelbutikker overalt – men der er dog én, der stikker ud – og som jeg gerne anbefaler, at man kigger forbi; nemlig, Stadler i Prenzlauer Berg. Stadler er en enorm butik (16.000 kvm), hvori du kan se og prøve et væld af fede cykler.

Se Berlin på egen hånd

Der findes masser af lokale cityguides, som, til rimelige priser, kan vise dig omkring i Berlin på cykel. Har man tiden – og en “Turen går til Berlin” med sig, foretrækker jeg dog at cykle i Berlin på egen hånd.

Nå du/I cykler alene, er du fri til at lægge ruten, som du vil; holde pauser, når benene (eller ganen) trænger, og i det hele taget selv bestemme hvad du vil se – og hvor meget der skal læses og undersøges om hvert sted, du kommer forbi. Skulle du pludselig “køre ind i” noget spændende, kan du tilmed lægge ruten om uden at skulle spørge om lov.

Undgå myldretrafikken

Ligesom i København, kan cykeltrafikken i Berlin være meget tæt, når folk skal til og fra arbejde. Skal du bare slentre omkring, kan det derfor være en god idé at vente til efter klokken 9.00, hvor mange tyskere møder ind på arbejde.

Cykelkø på Schönhauser Allé
Mandag morgen: Cykelkø på Schönhauser Allé

Til gengæld, er både bil- og cykeltrafikken mere moderat resten af dagen frem til klokken 17-18 stykker, hvor folk så småt begynder at skulle hjem fra arbejde igen.

Cykel i Berlin, Brede fortorv
Fredag midt på dagen: Let trafik på Torstraße

Pas på cykeltyve!

Glemmer du at låse din cykel i Berlin, skal du ikke regne med, at den bliver stående særligt længe. Ligesom herhjemme, er der i Berlin også masser af cykeltyve, som stjæler alt, der har to hjul og kan køre. Så om du har en gammel havelåge eller en smart fixie, bør du investere i en god cykellås, som ikke er alt for let at klippe op.

Pas på cykeltyve i Berlin
Husk at lås cyklen – eller gør som hende her ↑↑↑ Lad junior passe på den 🙂

Berlin Marathon – på cykel?

Når der afholdes Berlin marathon (og halvmarathon), er store dele af byen spærret af for biltrafik. Er du i Berlin på en af løbsdagene, er det alletiders mulighed for at komme omkring, uden at skulle tænke på trafikken. Enkelte steder kan det være svært at komme til, selv på cykel – men over det meste af byen er det muligt at komme smertefrit omkring.

Følg evt. marathonruten lidt af vejen og hep lidt på løberne. Det giver lige lidt ekstra energi i benene, når tilskuere og cyklister giver en highfive eller et positivt tilråb.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*
*