Brandenburger Tor

Som arkitektonisk vartegn og historisk symbol er Brandenburger Tor et af Berlins væsentligste monumenter. Stedet emmer af historie og er en velbesøgt turistattraktion i den tyske metropol. Det er en særlig oplevelse at besøge Pariser Platz og fornemme historiens vingesus.

Brandenburger Tor er fuld af liv med en vrimmel af turister, gadesælgere, madboder, gøglere, tiggere, demonstranter og musikanter. Der sker altid noget på Pariser Platz. Der er konstant noget at se og opleve.

Kan man abstrahere fra souvenirbutikkerne og de mange besøgene der hvert år valfarter til attraktionen, venter en stor historisk oplevelse for enden af Unter den Linden. Byporten er et stykke spektakulær kunsthistorie.

Den er fortællingen om dramatiske og omskiftelige tider, som centrum for mange historiske begivenheder. Kendt som symbolet for opdelingen mellem øst og vest inden murens fald i 1989.

Brandenburger Tor var om noget symbolet på jerntæppet og den kolde krig, med sin placering midt i ingenmandsland.

Det er her, den amerikanske præsident Ronald Reagan i 1987 siger sine berømte ord:” Mr. Gorbatjov open this gate, Mr. Gorbatjov tear down this wall”.

I 1989 fester mere end 100.00 mennesker og fejrer Berlinmurens fald. Brandenburger Tor er i dag et symbol på fred, demokrati og genforening.

På kongelig foranledning

Brandenburger TorDet er Kong Friedrich Wilhelm II af Preussen, som tager initiativet til fredstegnet Brandenburger Tor for over 200 år siden. Kongen ønsker at hylde og ære sin onkel. Onklen er hans forgænger, som var en berømt konge ved navn Kong Friedrich II.

Efter tegninger af den tyske arkitekt Carl Gotthard Langhans (15. december – 1.oktober 1808) realiseres porten i 1788 til 1791. Som den mest imponerende og eneste bevarede byport, er bygningsværket en del af en ydre toldmur, som er rundt om Berlin i det 18. århundrede til midten af det 19. århundrede.  Den klassisk inspirerede byport, bliver den største af de i alt 18 porte der omringer det gamle Berlin.


Arkitekten Carl Gotthard Langhans

Langhans folder sig i 1755 ud som overbygmester i byen Breslau. Her opfører han flere beboelseshuse til privat brug, et teater og et palæ som sidenhen bliver taget i brug som regeringsbygning. Kong Friedrich Wilhelm II kalder Langhans til Berlin i 1786 for at indrette operahuset.

Men det er med tegningerne til Brandenburger Tor, han for alvor indskriver sig i verdenshistorien. Langhans tegner i nyklassicistisk stil og trækker på inspirationen fra det antikke Grækenland. Porten opføres i sandsten og består af tolv doriske søjler. De doriske søjleordener danner tilsammen fem indgange.

Det var kun den kongelige familie som måtte benytte den midterste indgang. Den almindelige berliner skulle gå igennem de yderste passager.

Bygningsværket er gigantisk med en højde på 26 meter, en brede på 65, 5 meter og 11 meter i dybden. Søjlerne som bærer det hele, er 15 meter høje.

Minerva og krigsguden Mars

De to porthuse i siden huser to store statuer; guden Mars som holder vagt med sit sværd og gudinden Minerva med sin lanse. I den romerske mytologi er Mars krigsguden. Han er den romerske nations og de romerske hæres forkæmper. Minerva er en romersk gudinde og håndværkets, bystatens og visdommens beskytter. Hun er en af de vigtigste guder i antikkens mytologi.

Omskiftelig tilværelse fra fredsgudinde til sejrsgudinde

brandenburger torPå toppen af Brandenburger Tor imponerer en karet med fire heste, ført af den romerske sejrsgudinde Victoria. Den formidable statue kaldes også for Quadrigaen. Stridsvognen er 6 meter høj og støbt i kobber. Ved den oprindelig udformning af Quadrigaen i 1793 af Johan Gottfried Schadow, blev hestefirspandet reddet af fredsgudinden Eirene. Gudinden Eirene bar en smuk laurbærkrans om hovedet.

På dramatisk vis stjæler Napoleon statuen efter at have sejret over Preussen, hvorefter han indtager Berlin i 1807. Den uvurderlige kunstskat skulle have været udstillet på Louvre i Paris, men blev aldrig pakket ud. I 1814 får general Blücher returneret hestefirspandet til Berlin. Blüchers tropper tager den med til Tyskland.

Efter en gennemgribende restaurering af Karl Friedrich Schinkel, skiftes fredsgudinden Eirene ud med sejrsgudinden Victoria. Laurbærkransen er nu væk og erstattet med et preussisk jernkor med egeløv og den preussiske ørn.

Quadrigaen bliver næsten fuldstændig ødelagt under 2. verdenskrig. Den går helt i stykker sammen med en søjle som skydes i ruiner. Det eneste oprindelige på statuen er et enkelt hestehoved. Det kan i dag ses på Märkische Museum.

På baggrund af en gipsafstøbning fra 1942 rekonstrueres bygningsværket i 1956 i et samarbejde mellem Østberlin og Vestberlin. En ny quadriga bliver støbt efter den originale form.

I 1958 overgår Quadrigaen atter en dramatisk skæbne; om natten fjernes den preussiske ørn og jernkorset fra den tohjulede stridsvogn af østtyskerne. Symbolerne for preussisk militarisme falder ikke i østtyskernes smag.

I 2002 gennemgår den efterhånden noget slidte og dårligt vedligeholdte statue en totalrestaurering. Brandenburger Tor bliver efter 22 måneders restaurering smukkere end nogensinde. Jernkorset og ørnen er igen tilbage på toppen.

Ude af murens skygge

Brandenburger Tor er for længst kommet ud af murens skygge. I dag er monumentet flot integreret midt i Berlin på Pariser Platz. Her kan den flotteste udsigt nydes ned gennem Tiergarten til Siegesssäule.

Som et kuriosum de færreste måske er klar over, ligger Hotel Adlon et stenkast fra Brandenburger Tor. Michael Jackson boede i hotellets gavlsuite i 2002. Det var her han luftede sønnen fra balkonen. Så meget at verden holdt vejret.

Unter den Linden, som ender ved monumentet, er en af de skønneste gader i Berlin med alle sine lindetræer. Det er en oplevelse på alle årstider. Når træerne springer ud, eller de har fået lyskæder på ved juletid. Atmosfæren og stemningen er stor i byen som aldrig sover.

Pariser Platz er central i forhold til andre seværdigheder i Berlin. Det tyske parlament (Rigsdagsbygningen) og et mindesmærke for flygtninge som ikke overlevede muren, ligger i umiddelbar nærhed til højre ad Brandenburger Tor.


Hvor ligger Brandenburger Tor?

Brandenburger Tor er beliggende på adressen Pariser Platz, 10117 Berlin.