Er du til fortovscaféer, hyggelige markeder og en afslappet familiestemning, er Prenzlauer Berg helt sikkert noget for dig. Bydelen er let at komme til fra motorvejen, har masser af overnatningsmuligheder til overkommelige priser – og gode tog- og sporvognsforbindelser lige til døren, når du skal rundt i byen. Prenzlauer Berg er den ideelle base, når turen går til Berlin.

Indhold i denne artikel:

Det pæne nordøst

prenzlauer-berg-efteraar-750x750
Kopenhagener Straße, Prenzlauer Berg

Prenzlauer Berg er den nordøstligste del af centrum og er især kendt for sine smukke gamle bygninger, som op gennem 1990’erne blev renoveret – og i dag står flot i den gamle “altbau” byggestil, som har rødder helt tilbage til Berlins Gründerzeit.

Fortovene er brede, belagt med enorme sten og overdækket af smukke platantræer, som, om sommeren, kaster skygge over de parkerede biler – og hen på efteråret skaber de smukkeste scenerier, når bladene falder af grenene og lægger sig i rendestenen og langs husmurene.

Hvor skal man bo?

Personligt, holder jeg meget af området omkring Kollwitzplatz, hvor der hver lørdag afholdes “fødevaremarked”, og hvor børnefamilier fra hele verden triller omkring med klap- og barnevogne i et tempo, som kan få enhver til at falde til ro ovenpå en hård periode på jobbet – eller efter bilturen fra Danmark til Berlin.

Marked på Kollwitzplatz Berlin
Fødevaremarked på Kollwitzplatz, Prenzlauer Berg

Mange danskere har lejlighed i Prenzlauer Berg – og det tager da heller ikke mange sekunder at finde danske udlejere af ferieboliger i området ved en hurtig søgning efter “feriebolig Berlin” el.lign. Priserne for 1-2 værelses lejligheder, med køkken og gode toilet- og badeforhold, ligger gerne i samme leje som et godt hotel.

(Opdatering) I 2015 blev reglerne for udlejning af ferieboliger i Berlin skærpet, hvilket har medført et fald i antallet af private ferielejligheder. Der findes dog stadig gode muligheder for privat udlejning, hvis du søger på Google eller AirBnB.

Søger du via Booking.com el.lign. sider, vil du finde en række pensioner, hostels og nogle af de lidt mindre hoteller i Prenzlauer Berg. Ønsker du overnatning på et stort (luksus?)hotel med faciliteter som spa og wellness, træningscenter o.lign., er det nok nærmere i Mitte eller Charlottenburg, du bør søge.

Hvad skal man se og opleve?

Hvorend i Prenzlauer Berg du bor, er det let at komme omkring i hele bydelen; til fods, på cykel eller vha. offentlig transport. Personligt, foretrækker jeg at bevæge mig omkring til fods eller på cykel og tage mig den tid, det tager at komme fra A til B – for i Prenzlauer Berg er der oplevelser og seværdigheder i alle gader og stræder.

Sport i “Max-Schmeling-Halle”

I den vestligste del af Prenzlauer Berg, lige op ad Mauerpark, ligger Max-Schmeling-Halle, som er een af Berlins største sportsarenaer. Her har bl.a. byens bedste håndboldhold, Füchse Berlin, hjemmebane – og er du til sport, er det helt sikkert hver en eurocent værd at købe billetter til en hjemmekamp, hvor op mod 9.000 fans samles for at bakke op om byens hold.

Det er dog ikke kun håndbold og andre sportsgrene, du kan opleve i Max-Schmeling-Halle. På hallens egen hjemmeside finder du en imponerende eventoversigt over de arrangementer, koncerter og events, som finder sted i løbet af året.

Loppemarked i Mauerpark

Gøgl i Mauerpark
Gøgl i Mauerpark

Langs den enorme Max-Schmeling-Halle ligger Mauer Park, som især er kendt for sit ugentlige loppemarked, der er et af de mest kendte markeder i Berlin. Her finder du alt fra antikke møbler til gamle fotoalbums og kinaimport af enhver art. Skal du opholde dig i Berlin over længere tid, er det også her, du kan finde dig en god, brugt cykel (husk at prutte om prisen).

Foruden en masse skidt og skrammel, er der også masser af madboder, gademusikanter, som spiller covermusik og egne sange, underholdning på den store Karaoke scene og løse (fredelige) hunde, som strejfer omkring.

Er du afsted med børn, ligger der i den nordlige del af Mauerpark en lille “børnezoo” med kaniner, geder og heste m.m., samt en stor legeplads, hvor både små og store børn kan slå sig løs.


Zeiss Grossplanetarium

Efter en næste to år lang og gennemgribende renovering, slog Zeiss Grossplanetarium på Prenzlauer Allee 80 igen dørene op for offentligheden den 25. august 2016.

Zeiss Grossplanetarium er et af Europas største og mest moderne planetarier – og om du interesserer dig for stjerner og planeter eller ej, er det en stor oplevelse at besøge stedet, som har masser af spændende events på programmet.

Perfekt underholdning for børnefamilien på regn- og gråvejrsdage – eller på en søndag, hvor store dele af Berlin jo er lukket.

Du kan læse mere om planetariets udstillinger og events her.

Hvor skal man spise i Prenzlauer Berg?

I Prenzlauer Berg er udvalget af restauranter, spisesteder og caféer enormt. Personligt, har jeg alle dage valgt at se bort fra guidebøgernes anbefalinger – og bare ladet mig dumpe ind det sted, som lå nærmest, når jeg blev sulten. Er man kun i Berlin i et par dage, kan det dog være en god ide se sig lidt for, så man får det bedste ud af sine sparepenge.

Morgenmad: Frühstück på en fortovscafé

Frühstuck i Prenzlauer Berg
Frühstuck på morgenmadscafé

Efter en god nats søvn – eller en lang nat ude, er der ikke noget bedre, end et morgenmåltid på een af Prenzl’bergs mange fortovscaféer. Vælg selv, om du vil have rundstykker og wienerbrød som derhjemme, smurte sandwiches eller, som jeg, en tallerken med alskens kødpålæg, frugt og oste, en kurv med brød, friskpresset juice og en kop kaffe. Pris: næsten ingenting.

Imens du indtager morgenmaden og lader op til dagens oplevelser, kan du læne dig tilbage og se Berlin vågne. Især mandag-fredag er det en helt speciel oplevelse at se de lokale hoppe på cyklerne og flyde gennem byen i raskt tempo.

Frokost: Byens bedste currywurst?

Nær krydset mellem Schönhauser Allee og Eberswalder Straße, under Eberswalder Station, ligger Konnopke’s Imbiß, som, velnok, er een af verdens mest kendte pølseboder. Her serveres en himmelsk currywurst, som er til at betale – og ventetiden er som regel ikke ret lang. Konnopke’s har fundet vej til de fleste guidebøger, og der er altid kunder ved “foderbrættet”.

Aftensmad: Det internationale køkken

Foruden de lækre morgenmadstallerkener og den fantastiske pølsebod, har området også masser af lækre restauranter at byde på. Om du er til italiensk, græsk, mexikansk eller tysk, tung mad, er der helt sikkert en restaurant i Prenzlauer Berg, som vil falde i din smag.

Er du kommet til byen for at spise Berlinsk, er der gode muligheder for dét i Prenzlauer Berg,. Prøv f.eks. Imbiss 204, Zur Haxe eller vinstuen Weinschenke Weinstein. Gode steder, som, udover min anbefaling, har gode anmeldelser rundt om på nettet fra lokale og turister fra hele verden.

Som nævnt ovenfor, byder Prenzlauer Berg dog også på en masse internationale køkkener. Min personlige favorit er Gobento på Stubbenkammerstraße (5), som er en meget! speciel, lille restaurant. Maden er “asiatisk fusion”, der er plads til 18 personer i restauranten fordelt ved 3 store borde – og kokken, tjeneren og opvaskeren er een og samme person – Markus.

Vil du spise på Gobento, er det en god ide at bestille bord på forhånd. Og husk, selvfølgelig, at medbringe egen vin til maden – drikkelse kan nemlig ikke købes i restauranten.

HalloBerlin besøger Gobento
HalloBerlin besøger Gobento

Nattelivet i Prenzlauer Berg

Er du til fest og farver, er der også masser af muligheder i Prenzlauer Berg. For når solen går ned, og mødreklubber og børnefamilier trækker indendøre, skrues der op for musikken og ned for belysningen på mange af de små cafeer og barer rundt om i området.

Nattelivet i Prenzlauer Berg har lidt af det hele: Om du søger en lokal knejpe med billige øl og spiritus eller en natklub med Breezers og kulørte lamper, finder du det i Prenzlauer Berg. Herunder, er lidt ideer til en våd aften i Prenzlauer Berg:

Opvarmning: Én af de lokale

Før festen for alvor går i gang, kan det være en god ide at komme i stemning på en af de lokale barer. Det kan være svært at vide, hvilke steder, som er bedst ud fra plakater og reklamer i vinduerne – så mit bedste råd er, at du/I beslutter jer for at gå ind et sted – og på forhånd vælger, hvor lang tid, I skal være der. Gå ind med åbent sind – så lover jeg, at hele selskabet kommer ud med én på opleveren.

Barer og cafeer

Er der stemning for mere, anbefaler jeg gerne Cocktailbar Bar 55 på Kollwitzstraße. Om selskabet består af ene kvinder eller mænd, par – er Cocktailbar Bar 55 et super sted at indtage aftenens drinks. Her er masser at spændende drikke at vælge imellem – og klientellet er meget blandet: Perfekt, hvis I vil mingle med tyskere eller andre turister – men også rigtig fint, hvis bare I vil have et bord for jer selv.

I området omkring Kollwitzplatz er der desuden en række mindre caféer, som har længe åben – og som også formår at mixe drinks.

Diskoteker og natklubber
Skal der være rigtigt gang i den, er det i området omkring KulturBrauerei, det meste sker. Der er dog ikke mange diskoteker eller natklubber i Prenzlauer Berg, og skal der gives fuld gas, er det somme tider nødvendigt at vende snuden imod nogle af Berlins øvrige bydele. Især Kreuzberg og Friedrichshain har mange gode natklubber og diskoteker at byde på.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*
*