Berlin er (også) alletiders, når det kommer til offentlig transport. Her er mange muligheder for at komme omkring, hurtigt og billigt, helt frem til sent på natten. Uanset hvor du er, er der ikke langt til nærmeste busstoppested, U-bahn eller S-bahn.

Det eneste lille minus, jeg kan komme på, er, at transportnettet kan være en anelse svært at overskue, hvis ikke lige man kender til det. Dertil kommer, at BVG og Deutsche Bahn over de seneste par år har udført sporarbejde, hvilket har forårsaget en del ændringer i køreplanerne.

S-Bahn (Stadtchnellbahn)

S-Bahn’en er, som navnet svagt antyder, den hurtigste af de muligheder, du har for offentlig transport i Berlin. S-Bahn-nettet består af fire hovedlinjer: En central øst-vestgående linje, en central nord-sydgående linje, som primært er undergrundsbane og en ringbane, som omkranser det centrale Berlin. Det er desuden ringbanen, som markerer Berlins miljøzone.

U-Bahn (Untergrundbahn)

U-Bahn’en er Berlins svar på en undergrundsbane. Ligesom S-banen er den hurtig og effektiv – men det er især her, du skal have tungen lige i munden, når du navigerer rundt. Selve tognettet er rimelig let at overskue, men stationerne kan til tider være bøvlede at finde rundt på.

Trams (Straßenbahn)

Tram betyder sporvogn. Dette er, uden sammenligning, min foretrukne transportmetode i Berlin. Skal du kun nogle få gader, er tram’en den perfekte måde at komme omkring på. Du stiger på og hopper af direkte fra fortovet og slipper derfor at skulle og og ned af trapper som på S- og B-banen. Sporvognene kører ikke ret stærkt, hvilket giver god mulighed for at se sig omkring i byen.

Busser i Berlin

I langt de fleste tilfælde vil ovenstående tre transportmuligheder være at foretrække, hvis du vil hurtigt omkring. Det hænder dog, at tognettet driller – og så er det jo godt, at man i Berlin også har busser. Denne transportform er dog ikke så hurtig som de øvrige muligheder, da busserne selvsagt må følge trafikken.

Hvad koster det?

Offentlig transport  i Berlin er, som nævnt tidligere, en billig måde at komme omkring på. Og hvis du køber flerdagsbilletter på et billetkontor er der tilmed penge at spare. Der er dog nogle ting, du lige skal være opmærksom på, inden du beder om dine billetter…

Zoner

Inden du går til en billetautomat eller -kontor, bør du orientere dig i forhold til hvor du er – og hvor du skal hen. Den offentlige transportsystem i Berlin er nemlig opdelt i zoner (A, B og C). En billet er som regel gyldig til to zoner, men du kan også få billetter, som gælder til alle tre. Skal du fra eller til Schönefeld Lufthavn til Berlin centrum, kræver det alle tre zoner.

Zone A: Alle stationer inden for ringbanen (S-Bahn), inklusiv stationerne på ringbanen.
Zone B: Alle stationer uden for ringbanen, men inden for Berlins bygrænse.
Zone C: Alle stationer uden for Berlin, max. radius 15 km, inklusiv Postdam og Schönefeld.

Billettyper

  • Einzelfahrscheine
  • Kurzstrecke
  • 4-Fahren-Karte
  • Tageskarte
  • Kleingruppen-Tageskarte
  • 7-Tage-Karte
  • Berlin WelcomeCard

Du kan se gældende takster for offentlig transport i Berlin her.